Tüp Mide Ameliyatı

Tüp Mide Ameliyatı

Tüp Mide Ameliyatı

1990’lı yıllardan beri mide küçültme ameliyatları uygulansa da, günümüzde uygulanan sleeve gastrektomi tekniği son olarak 2001 yılında Amerikalı cerrah Dr. Gagner tarafından bildirilmiştir.Sleeve gastrektomi midenin % 75 nin dikey olarak çıkarılarak midenin tüp şekline dönüştürülmesidir. Mide yemek borusunun devamı gibi tüp şeklini alır. Mide hacmi % 25’ e düştüğünden hastalar önceden yediklerinin 1/4′ ünü yediklerinde doyarlar.Sleeve gastrektomi yemeği kısıtlayıcı bir yöntem olarak ortaya çıkmıştır. Ancak hormonal değişiklikler yoluyla da metabolik etkilerinin olduğu anlaşılmıştır.

Avantajları nelerdir?
Sleeve gastrektominin en büyük avantajı sindirim sisteminin doğal yolunda herhangi bir değişiklik yapılmamasıdır.Hipertansiyon, uyku apnesi ve diyabet gibi obeziteye bağlı yandaş hastalıklar ameliyat sonrası % 70-80 oranında düzelir. Mide fonksiyonlarında bir değişiklik olmaz, sadece mide hacmi küçülür. Dolayısıyla az miktarda da olsa normal olarak her tür gıda tüketilebilir. Mide duvarının % 75’ nin çıkarılması sonucu , açlık hissi veren Ghrelin hormon üretimi çoğunlukla elimine edilir ve bu nedenle açlık hissi azalır. Gerektiğinde diğer obezite cerrahi ameliyatlarına dönüştürülebilir.Ameliyat sonrası vitamin ve mineral eksikliği diğer obezite ameliyatlarına oranla çok daha az görülür.

Dezavantajları nelerdir ?
Bu, geri döndürülemez bir işlemdir.Bazı hastalarda bu uzun dikiş hattından küçük kaçaklar olabilmektedir. Bu oran %1 in altındadır. Kaçak durumunda dikiş hattı çevresinde ufak apseler olabilmektedir. Bu durumda radyolojik olarak oluşan birikintiler drene edilir ve kaçağın kapanması beklenir. Düşük ihtimalle tekrar ameliyat veya endoskopik olarak kaçak noktasına stent denilen örtücü bir cihaz konulabilmektedir. Günümüzdeki tıbbi teknolojideki gelişmeler sayesinde bu ameliyat son derece güvenle yapılabilmekte ve işleme bağlı komplikasyonlar çok nadir görülmektedir. Diğer bütün büyük ameliyatlarda olduğu gibi, kan pıhtılaşmasına bağlı komplikasyonlar ve kesi yeri enfeksiyonları da olası gastrik sleeve komplikasyonlarıdır.Sleeve gastrektomiye bağlı ölüm riski %0.1-0.5 dir. Eğer hasta ameliyat sonrası doğru beslenme ve egzersiz kurallarına uymazsa, ameliyattan sonra verilen kilolar kolayca geri alınabilir.

×